CICLE DE CINE “RESISTÈNCIES I DISSIDÈNCIES”

EL PROJECTE:
Aquest és un projecte cultural socialment compromès. A Enginyeria Sense Fronteres-València, som partidàries de realitzar activitats de sensibilització social, des de la complexitat i el respecte a l’espectador/a i sense renunciar a l’alta qualitat artística, ja que considerem que el llenguatge de l’art apropa el contingut transformador de forma no explícita però més profunda.

El cinema és una eina de mobilització social, no només per allò que transmet sinó per la forma amb què narra els esdeveniments i els comunica. Desgraciadament els formats de Hollywood o la publicitat han asfixiat la llibertat creativa i ens han condemnat a consumir productes audiovisuals estandaritzats, perdent-nos molta riquesa sensible i potencialitat expressiva.

Tractant de fugir del cicle de cinema tradicional que tenim per costum muntar les ONGDs: massa explícit, que dóna una visió catastrofista i immobilista, la funció de la qual és redemptora de la culpa de l’espectador /a mitjançant la compassió, la nostra proposta a la ciutadania de la ciutat de València, és la següent:

AUTODEFENSA GLOBAL FRONT ALS DISCURSOS HEGEMÒNICS

Des d’aquest cicle de cinema volem donar visibilitat a diferents sensibilitats de resistència i dissidència que actualment o en un passat recent han volgut fer front al poder i al pensament hegemònic (al tardocapitalisme, al patriarcat, etc). Cerquem dignificar discursos perifèrics, no legitimats, sense caure en explicacions simplistes, mostrant una realitat polifacètica i difícil de captar en un sol cop de vista.

Per això hem creat una estructura de Cicle de nou pel.lícules, compost per tres minicicles de tres pel.lícules cadascun, amb la intenció de tractar un mateix tema amb diferents enfocaments estètics, temporals, ideològics, etc.

1. Ciutat Líquida.
Visions sobre les polítiques (laborals, urbanístiques, etc) que afecten a les persones a les ciutats occidentals en crisi i les nostres variades estratègies de resistència i dissidència.

2. Primavera Àrab.
Complexitat de la realitat dels anomenats “països àrabs” , aproximació sorprenent i diversa als protagonistes de les revoltes: les dones i els joves, sense oblidar la descolonització.

3. Resistència Andina.
L’arribada al govern dels països de la regió dels Andes, de persones indígenes, està trasbalsant les conciències del món amb una alternativa al capitalisme especulatiu anomenada “el buen vivir”. Tres visions sobre els pobles andins, uns pobles supervivents amb molt de futur.

Hem fet una selecció de pel.lícules outsiders i comercials, cercant qualitat artística o testimoniatges necessaris, però sempre són films allunyats de la generació de cultura des de centres de poder, econòmic o discursiu.

IMPORTÀNCIA DE LA PARTICIPACIÓ

Amb aquesta nova visió volem donar una especial rellevància al paper de l’espectador/a com a agent de transformació social. Hem fet la selecció de les projeccions, ponents i temes pensant en tot moment, a traçar complicitats amb l’espectador/a a qui considerem part essencial del mateix cicle i eix fonamental sobre el qual sustenta el canvi social.

Per això cada projecció anirà acompanyada d’una ponència o taula rodona i debat amb el públic. Tanmateix considerem el bloc del cicle i la nostra presència a xarxes socials (facebook i twitter) part fonamental del projecte, ja que ens permetran apropar-nos a les persones que segueixen el cicle, aportar material informatiu i educatiu addicional i tindre una comunicació directa i horitzontal amb les espectadores. Perquè les persones que organitzem el cicle abans que res ens sentim espectadores anònimes, generant un projecte col.lectiu.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: